Norsk gull i Budapest

De norske anleggsgartnerne feide konkurrentene av banen under EuroSkills2018 i Budapest. Vi tok en prat med den norske treneren Ragna Berg for å høre hva som ligger bak det norske EM-gullet.

De fleste har sannsynligvis nå fått med seg at det norske anleggsgartnerlandslaget tok gull i EM i yrkesfag den siste helgen i september 2018. Nils Karjetta og Kjetil Schwoch fra henholdsvis Aakerholt Steen & Lund og Strandman AS tok en soleklar seier i EuroSkills2018 i Budapest, i kategorien Landscape Gardening, foran Danmark og Nederland. Se samtlige resultater her.

LES OGSÅ: Nettstedet jobbute.no lansert

Mye trening bak tittelen
Anleggsgartnermester og –tekniker Ragna Berg fra Senter for Opplæring i Anleggsgartnerfaget (SOA) fulgte Karjetta og Schwoch tett helt fra uttakskonkurransen på Gjennestad VGS i mars og til vel gjennomført konkurranse i Budapest. Sammen med Patryk Chesy fungerte hun som trenerapparat for det norske laget, og hun forteller at det ligger mye trening bak europamestertittelen.

– Vi har hatt åtte 2-3 dagers samlinger hvor gutta har jobbet med kompliserte oppgaver, og hvor vi har fokusert på parameterne de ble bedømt etter i Budapest. Dette var blant annet samarbeidsevner, HMS, ryddighet, effektivitet, nøyaktighet og ikke minst tidsbruk. Vi setter stor pris på at gutta fikk bruke så mye av arbeidstiden til å trene sammen, noe som er vesentlig for å kunne lykkes. I tillegg deltok de på landslagssamlinger med Wordskills Norge for å blant annet å bygge lagfølelse sammen med deltakerne i de andre fagene, forteller hun.

LES OGSÅ: Satser på samfunnskontrakt

To år til neste EM
Denne dugnaden har betalt seg. Fram til EuroSkills2020 i Graz i Østerrike er Norge nå europamestere i anleggsgartner, mens det neste målet for det norske laget er WorldSkills2019 i Kazan i Russland.

– Aldersgrensen i VM er 22 år, mens den i EM er 25 år. Dette betyr at Kjetil Schwoch dessverre er for gammel for neste års VM, men det åpner samtidig opp for at Nils Kajretta kan få med seg en ny lagkamerat til Russland. Det blir spennende å følge uttaket, sier Ragna Berg – som også selv takker for seg i støtteapparatet.

– Jeg har min første arbeidsdag som koordinator i det nyopprettede Norges Landskapslaboratorium på NMBU i dag, og vil heretter følge WorldSkills og EuroSkills som en interessert tilskuer, forteller hun.

LES OGSÅ: Viktig møte i pedagogisk nettverk

Gode ambassadører for faget
Hun håper at bransjen nå vil benytte seg av Schwoch og Karjetta i rekrutteringsøyemed fremover.

– Dette er to fabelaktige unge menn som vil være gode ambassadører for faget. Dessverre deltar ikke anleggsgartnerfaget under NM i yrkesfag på Hellerudsletta, men jeg håper at bransjen finner andre arenaer hvor Nils og Kjetil kan få vist seg fram og inspirert flere unge til å søke seg til faget, sier hun.

LES OGSÅ: Kjærkommen suksess for Søgne VGS