Europamesterne invitert til Park og Anlegg

De ferske europamesterne Nils Karjetta og Kjetil Schwoch er invitert til fagmessen Park og Anlegg på Lillestrøm 21. november. Kommer du? Det var i slutten av september i år at anleggsgartnerlærlingene Nils Karjetta og Kjetil Schwoch representerte Norge under EuroSkills 2018 i Budapest. Hvordan det gikk med det norske laget vet vi alle; for første gang reiste det norske laget hjem igjen som europamestere.

Nå vil NAML kaste glans over de ferske mesterne, og dette skjer naturligvis under fagmessen Park og Anlegg på Lillestrøm – nærmere bestemt onsdag 21. november klokken 11.00. – Jeg håper at den norske anleggsgartnerbransjen kjenner sin besøkelsestid, og at det kommer mange for å hylle Nils og Kjetil, sier prosjektleder Tor Jørgen Askim i NAML om den forestående hyllesten.

LES OGSÅ: Norsk gull i Budapest

Mye positiv oppmerksomhet
– Vi vet ikke mer enn at vi har fått beskjed om å stille, og er spent på hva som venter oss, forteller Kjetil Schwoch. Han har begynt å falle tilbake til normalen etter noen hektiske dager med masse positiv oppmerksomhet siden seieren i Budapest.

– Vi har hatt en del pågang fra media, og det har vært gratulasjoner både til oss og til lærebedriftene våre. Dette har gitt oss muligheten til å fortelle om faget, og mange har vært overrasket over hvor sammensatt og allsidig anleggsgartnerfaget er, sier han.

LES OGSÅ: Utemøbler kan redde verden. Litt.

Fra Stabekk VGS til Strandman AS
Det var slett ikke bestemt på forhånd at Kjetil Schwoch skulle bli anleggsgartner, og heller ikke at han skulle ende opp som lærling i Tønsberg-firmaet Strandman AS.

Asker-gutten startet yrkeskarrieren sin på VG1 naturbruk ved Stabekk VGS, og tok deretter VG2 landbruk og gartnerernæring før han bestemte seg for VG3 naturforvaltning med generell studiekompetanse. Dette løpet betyr at læretiden hans er et halvt år lengre enn den ville vært om han hadde valgt VG3 påbygging til generell studiekompetanse, men dette bekymrer ham ikke.

– Jeg trives utmerket i Strandman AS, og jeg har det helt fabelaktig i Tønsberg. Akkurat nå har jeg ingen planer om å flytte tilbake når læretiden er over, forteller han.

Krevende i Budapest
Det var en krevende oppgave Kjetil og Nils fikk i Budapest.

– Vi skulle bygge en takterrasse som blant annet skulle kunne håndtere nedbør på en god måte, og hvor det estetiske selvsagt var viktig. Oppgaven inneholdt både grå og grønne elementer, og vi ble målt på en rekke faktorer etter strenge kriterier. En av styrkene våre var at vi hadde utfyllende kvaliteter, og at vi dermed kunne jobbe en del selvstendig med hver våre ting parallelt. Samtidig jobbet vi veldig godt sammen som et team, sier Kjetil.

LES OGSÅ: Ny skatepark i Oslo

Roser Gjennestad VGS
Dette tilskriver han gode forberedelser.

– Uttakskonkurransen fant sted i april, og deretter har vi hatt en rekke samlinger hvor vi har trent på tidligere års oppgaver. I tillegg visste vi en del om oppgaven som skulle løses i Budapest og materialene vi skulle jobbe med der nede, og en av utfordringene våre under forberedelsene var å finne tilsvarende materialer her hjemme. Her var Gjennestad VGS en suveren bidragsyter, forteller han.

Konkurrentene ble målt på både nøyaktighet og tidsbruk, og bedømmelsene var enkle og greie å forholde seg til. Det var enten riktig eller feil.

Fagprøve våren 2019
– Slingringsmonnet var mer eller mindre ikke-eksisterende. Alt måtte være perfekt, sier Kjetil, som nå altså er vel tilbake hos Strandman AS i Tønsberg. Der merker han at han har fått litt større ansvar etter at han kom hjem som europamester.

– Nå er det fagprøven våren 2019 som er neste mål, smiler han.