Oslos grønneste venter på våren

– Vi skiller oss en del fra kollegaene våre gjennom at vi ikke driver med stein, kun vegetasjon. Nå venter vi egentlig bare på våren, sier partner og daglig leder Karsten Totland Raddatz i Oslo-bedriften Hageform AS.

Vinteren har ennå ikke sluppet taket da vi besøker Hageform AS på Helsfyr Industrifelt i Oslo Øst. Utenfor snør det, og inne på lageret står verktøy og maskiner oppstilt og venter på varmere vær og grønn vegetasjon.

– Vi er fire fast ansatte, men vokser til 10-15 personer straks gresset og ugresset begynner å gro, forteller Karsten Totland Raddatz.

LES OGSÅ: Miljøfyrtårn-sertifisert elbil-tilhenger

Styrer unna brøytekontrakter
NAML-medlemmet Hageform AS startet i 2006, og omsetter i dag for 7-8 millioner kroner i året. Bedriften er en av få anleggsgartnere i landet som ikke driver med stein, men kun vegetasjon. De driver heller ikke med brøyting. Dette gjør at det er stor variasjon mellom sesongene.

– Så lenge vi slipper, velger vi på styre unna brøytekontrakter. Du blir sliten av å brøyte hver natt, og når våren kommer trenger vi kreftene, for da er det full fart her hos oss. Hvis folkene da er helt utslitt vil det sette sitt preg på resten av sesongen, sier Totland Raddatz.

LES OGSÅ: Unngå helse- og miljøfarlige stoffer i bygg

Kritisk til Bymiljøetaten
Han forteller at Hageform primært jobber for borettslag og sameier.

– Vi har hatt en del offentlige oppdrag opp igjennom, men vi ser at de offentlige oppdragene blir større og større – spesielt her i Oslo. Utviklingen i Bymiljøetaten går feil vei. De samler oppdragene i færrest mulig kontrakter, og tillater kun ett lag med underleverandører. Da er det ikke rom for aktører som oss, sier han.

Henvises til privatmarkedet
-Kravene må vi forholde oss til, og dem greier vi å løse.  Det er størrelsene på konkurransene vi ikke greier å håndtere. På den ene siden ønskes det fri konkurranse og konkurranseutsetting. Samtidig er det tydelig at de ikke ønsker at for mange skal få være med på konkurransen. Mitt inntrykk er at Bymiljøetaten ikke bare vil sette bort jobbene. Det virker som de prøver å sette bort administrasjonen av dem også. I dag faller mesteparten av organiseringen på hovedentreprenøren, og da er det kanskje bare 2-3 aktører igjen i markedet som kan levere dersom kontraktene blir enda større enn de er idag, legger han til.

LES OGSÅ: Oslo satser på utslippsfrie byggeplasser

Dermed er det privatmarkedet som gjenstår for Hageform.

Det er fortsatt en stund til det er grønt i Oslo, her eksemplifisert ved Slottsparken.

Markedet bestemmer
– Vi trives godt i privatmarkedet vi, og vi klager absolutt ikke, men vi ser at pris ofte er mer utslagsgivende for hvilke valg som blir tatt her enn i de offentlige kontraktene. Ta ugressbekjempelse som et eksempel. Når valget står mellom å grave bort all jorden eller å sprøyte 3-4 ganger for å få bukt med rot-ugress pleier valget å gi seg selv når kunden får høre prisforskjellen. Vi prøver å unngå å sprøyte, og vi bruker for eksempel alltid hønsegjødsel i stedet for kunstgjødsel, men til syvende og sist er det markedet som bestemmer hvor miljøvennlige vi kan være, sier Totland Raddatz.

Nå gleder han seg til at utstyr som for eksempel Heatweed kommer i størrelser tilpasset oppdragene Hageform utfører.

– På studieturen til Tyskland i fjor så jeg mye spennende utstyr. Nå gjenstår det å se om det melder seg noen norske importører, sier han.

LES OGSÅ: Vi ser tilbake på 2018

Spent på sesongstarten
Akkurat når sesongen starter for Hageform varierer fra år til år. Vekstsesongen kan starte i mars, men den kan like gjerne drøye til mai.

– Straks gresset gror skjer det et rytmeskifte her hos oss. Da kommer sesongarbeiderne våre tilbake. Noen studerer, noen bruker vinteren til å reise, mens andre igjen kanskje har to forskjellige jobber. Snart har vi dem her igjen, og da er det full fart, avslutter Totland Raddatz.

 

Karsten Totland Raddatz og Hageform AS venter på våren.