Bygger Oslo fra Ytre Enebakk

En av de fremste norske anleggsgartnerbedriftene feiret femtiårsjubileum i 2018. Jubileet ble blant annet markert med 120 ansatte og ledsagere i Polen.

– Forløperen til Braathen Landskapsentreprenør AS ble startet i 1968 av Knut A. Thorvaldsen, det samme året som jeg ble født, sier Einar M. Braathen, og avslører dermed at det ikke bare var bedriften han leder som hadde rund dag i fjor. Også Braathen selv passerte et halvt hundre år.

LES OGSÅ: Ny skatepark i Oslo

Flyttet til Ytre Enebakk i 1975
Vi treffer ham på hovedkontoret til Braathen Landskapsentreprenør AS i Ytre Enebakk den første fredagen i mars. Ute skinner solen, og sporene etter den underlig korte vinteren er mer eller mindre borte fra industriområdet hvor anleggsgartnerbedriften har holdt hus siden Knut A. Thorvaldsen flyttet hit fra Askim i 1975.

– Selv om det ikke ser slik ut nå var vi hektisk opptatt med brøyting for bare et par uker siden. Vi hadde ekstremt mye snørydding fram til om lag sjette, sjuende februar. Nå håper vi den typen jobber er over for denne vinteren og at det blir en rekordtidlig vår, i motsetning til fjoråret, hvor det ikke ble noen vår i det hele tatt, sier han.

Det er god plass til maskinparken på anlegget i Ytre Enebakk

Bjørvika siden 2008
Dermed kan de konsentrere seg om de store nybyggene de er engasjert i.

– I tidligere tider var gjerne anleggsgartnerbransjen sesongbasert, med ansatte som jobbet sommersesongen hos oss og vintersesongen i skianlegg og tilsvarende. I dag har vi store proffe oppdragsgivere som skal ha jobbene ferdig til en gitt dato. Bjørvika kan tjene som et godt eksempel. Der har vi vært på jobb hver eneste time hver eneste dag siden 2008, og vi har store ordrereserver langt inn i 2020, forteller Braathen.

LES MER: Oslo satser på urbant landbruk

20 minutters reisetid
– Bjørvika har vært et kjempeprosjekt for oss. Vi har gjort nesten alt arbeidet i området, og har vært med på både Barcode, Operagata, Stasjonsalmenningen, Havnepromenaden, Munchmuseet, uteanlegget til Operaen og badeanlegget på Sørenga, legger han til.

Med et slikt ordreomfang sørøst i Oslo hjelper det på logistikken at reisetiden er kort fra hovedkontoret i Ytre Enebakk.

– Folk tenker kanskje at vi er plassert langt ute på landet, men vi kjører faktisk inn til Bjørvika på under 20 minutter. Vi er om lag 30 ansatte som bor her i kommunen, og det er om lag 50 mann som møter på jobb her hver morgen og kjører i samlet flokk inn til Oslo før klokken 06:00 på morgenkvisten, før køene begynner å danne seg, forteller Braathen.

LES MER: Unngå helse- og miljøskadelige stoffer i bygg

Utvikler nabotomten
En annen fordel ved plasseringen er den gode plassen Braathen Landskapsentreprenør AS nyter godt av ved hovedkontoret.

– Vi har store uteområder, stort og luftig verksted, vaskehall og store, moderne kontorer. I tillegg har vi kjøpt nabotomten på 100 mål, som vi nå holder på å utvikle til andre typer næringsformål, sier han.

Her på nabotomten holder Braathen Landskapsentreprenør AS nå på å tilrettelegge for ny næring i Ytre Enebakk.

Hovedsponsor med egne anleggsmaskiner
For på tross av at oppdragene stort sett er i Oslo, er tilknytningen til Ytre Enebakk sterk.

– Vi er en relativt stor virksomhet i en liten kommune, og forsøker å være en bidragsyter inn til nærmiljøet. Vi er en av hovedsponsorene til Driv Idrettslag, og har hatt gleden av å hjelpe til med utbyggingen av idrettsanlegget helt siden Knut A. Thorvaldsen flyttet hit i 1975. Vi har jo både kompetanse og maskiner tilgjengelig, og både ansatte og eiere har lagt ned et betydelig antall dugnadstimer både når det gjelder bygging og vedlikehold. Vi var blant annet med å anlegge den nye kunstgressbanen til klubben for noen år siden, og nå håper vi snart vi skal få til nye tennisbaner og kunstfrossen ishockeybane i bygda, forteller Braathen.

LES OGSÅ: Hils på Vilde

På jobb i Tromsø
Ikke alle oppdragene firmaet påtar seg er like kortreiste som dette.

– I fjor avsluttet vi en stor jobb i Tromsø, nærmere bestemt Domkirkeparken og Storgata. Løsningen der oppe ble en miks av egne ansatte og innleide, og vi leide også inn deler av maskinparken. Men vi sendte også både en båttransport og en karavane med egne maskiner og utstyr oppover, sier han.

LES OGSÅ: Yrkesfag og matematikk

Trikkeskinner på Kjelsås
Braathen Landskapsentreprenør AS per 2019 teller 130 fast ansatte. Bedriften omsatte for 215 millioner kroner i jubileumsåret i fjor, og budsjetterer med 290 millioner i 2019. Store deler av denne veksten skriver seg til den nye avdelingen for infrastruktur, som vil omsette for 80 millioner kroner i år. Her utgjør blant annet 1,2 kilometer med nytt dobbeltspor til trikken på Kjelsås og ny kollektivterminal på Lillestrøm en stor del av omsetningen.

– Vi har oppnådd en størrelse som gjør at vi kan gjøre alle arbeidene selv på flere store kontrakter. Vi leverer både vann og avløp, arbeider i bakken og topparbeidene. Dermed kan vi også konkurrere om de store prestisjejobbene i Oslo og Akershus, forteller Braathen.

Store maskiner trenger stor plass når de skal på verkstedet.

Utslippsfri framtid
Et slikt oppdrag er den planlagte fornyelsen av Olav V’s gate i Oslo, som NAML-nytt omtalte i januar.

– I dag er det Oslo kommune som leder an når det gjelder miljøfokus og miljøkrav på byggeplassene. Men jeg er imponert av hvor godt vi som bransje har klart å tilpasse oss de nye kravene. Norsk byggebransje er generelt sett svært tilpasningsdyktig, både leverandørleddet og produksjonsleddet, og krav som nullutslipp tror jeg kommer til å bli vanligere og vanligere fremover, sier Braathen.

Vrient med batterier i kulden
Samtidig peker han på noen åpenbare utfordringer.

– Når det gjelder den tunge maskinparken fungerer batteridrift foreløpig svært dårlig. Vi testet for eksempel en elektrisk hjullaster i Telthusbakken, og der opplevde vi at batterikapasiteten på fem timer ble redusert til kun én time på vinteren. Da blir byggeplassen fort forvandlet til en ren ladeplass, forteller han.

Jubileumstur til Polen
Men tilbake til der denne jubileumsartikkelen startet. I Polen.

– Vi har mange polske ansatte, og i forbindelse med jubileet vårt i fjor bestemte vi oss for å gi litt tilbake til dem. Så vi satte 120 ansatte og alle de norske ledsagerne deres på flyet til Krakow i februar. Der nede møtte vi de polske ansatte sine ledsagere, og det var kjekt å bli kjent med hverandre, avslutter anleggsgartnermesteren og den største aksjonæren i Braathen Landskapsentreprenør AS.