Fokuserer på rekruttering under hagemessen

Når Hagemessen på Lillestrøm sparkes i gang fredag 5. april er NAML Øst tradisjonen tro på plass med en egen utstilling. Formålet med årets deltagelse er rekruttering til faget.

– Dette er noe vi har gjort i en årrekke, men vi var fraværende under fjorårets hagemesse. Da trengte vi rett og slett en liten tenkepause etter at utstillingen i 2017 vokste seg for stor og ressurskrevende, forteller styreleder Karsten Totland Raddatz i NAML Øst.

Fokuserer på rekruttering
Når NAML Øst nå er tilbake på Hagemessen i Lillestøm er det med en helt klar målsetning.

– Fokuset vårt denne gang er å promotere rekrutteringen til faget. Dette er noe NAML har jobbet målbevisst med i en årrekke, både sentralt og ute i regionene, og vi ser nå at flere og flere skoler inngår samfunnskontrakter med medlemsbedriftene våre. Disse garanterer læreplass, og er et viktig verktøy for å utdanne den neste generasjonen med anleggsgartnere, forteller Totland Raddatz.

LES OGSÅ: Oslos grønneste venter på våren

Mobiliserer 126 elever
Han er en av ildsjelene i NAML Øst som nå jobber med en storstilt mobilisering fram mot messen.

– Vi tror at hagemessen er en ypperlig arena for å vise fram faget vårt for publikum, og ikke minst informere om anleggsgartnerutdanningen og de gode lærlingeordningene vi har vært med å opprette, sier han.

NAML Øst har fått fem videregående skoler med på laget til hagemessen. Hvam, Kjelle, Lena-Valle, Kalnes og Gjennestad stiller med til sammen 126 elever, og medlemsbedriftene stiller med arbeidsledere.

Karsten Totland Raddatz på verktøyslageret hos Hageform AS, hvor han er daglig leder og deleier.

Skaper relasjoner mellom bedriftene og elevene
– Vi rykker inn i messehallen grytidlig mandag morgen, og innen messen åpner for publikum fredag ettermiddag kommer vi til å ha lagt ned nærmere 1.500 arbeidstimer – hvor det naturligvis vil være elevene fra de fem skolene som vil ha utført majoriteten av arbeidet. I tillegg til at dette kommer til å munne ut i en flott utstilling blir det en fabelaktig arena for bedriftene våre til på bli kjent med disse ungdommene som skal ut i lære om et år eller to, forteller Totland Raddatz.

– I tillegg regner vi med at de fleste elevene kommer til å ta med seg foreldrene sine etter at messen er åpnet, for å vise fram hva de har vært med å bygge, legger han til.

LES OGSÅ: 107 nye anleggsgartnerelever

Sponsorstøtte fra leverandørene
Utstillingen som NAML Øst nå holder på å prosjektere blir på mellom 250 og 300 kvadratmeter, og som sponsorer på leverandørsiden har de fått med seg Beer sten as, Rocks of Norway, Folkvord planteskole, Østfold gress, Hole hagesenter, Asak, LOG, Jakheln, Sigvartsen steinindustri AS, Minera skifer, Sika AS og Brødrene Dahl.

– Vi kommer til å demonstrere flere ulike typer belegg, skifer, brostein og betongelementer, murer av forskjellige slag samt noen spenstige trappetrinn. I tillegg vil det selvsagt bli mye grønt og planter, sier Totland Raddatz. Han håper at mange vil ta turen til hagemessen mellom 5. og 7. april.

En fremtidsrettet utdanning
– Anleggsgartner er en fremtidsrettet utdanning. Bransjen er i vekst, og når du beveger deg rundt i byen er det stort sett anleggsgartnere som har bygget byrommene du har rundt deg. Vi håper at vi skal klare å vise fram det store spennet i bransjen vår gjennom utstillingen på Lillestrøm, og vi vil være til stede under messen for å svare på alle spørsmål folk måtte ha – uansett om det måtte dreie seg om faglige problemstillinger eller utdanningen til faget, sier han.

– Og når det gjelder medlemmene i NAML Øst håper jeg at flest mulig vil melde seg på det sosiale medlemstreffet vi arrangerer fredag 5. april klokken 18.00 (se invitasjonen under), avslutter han.