Gjennestad VGS vant Skole-NM

Det var Gjennestad VGS ved VG2-elevene Arne Hangerhagen og Johanne Elida Kalager som gikk til topps i Skole-NM for anleggsgartner på Kalnes like før påske. Mære og Lena-Valle tok andre- og tredjeplassen.

Fagkonsulent Linda Louise Næss i Senter for opplæring i anleggsgartnerfaget – SOA – var til stede i Østfold under arrangementet, og hun forteller om et høyt nivå på deltagerne.

– Det var uttakskonkurranser i fylkene i forkant av Norgesmesterskapet, så de som stilte til start under NM hadde allerede vært gjennom tøffe konkurranser. I tillegg hadde de forberedt seg godt. De kjente oppgaven på forhånd, og hadde trent hjemme på skolene sine, forteller hun.

Klikk her for forhåndsomtalen av arrangementet i NAML-nytt, hvor du også finner lenke til oppgavene i mesterskapet

Foto: SOA

Beholdt støttepinnen
Likevel var det forskjell på deltagerne, og vinnerne skilte seg naturlig nok ut i konkurransen.

– De skilte seg blant annet ut i forhold til oppbindingen og oppstøttingen av treet, som var et Malus prydeple. Her hadde de gjort en vurdering på forhånd, og valgte å ikke ta bort støttepinnen, forteller Næss.

Dette var et valg vinnerlaget var svært usikker på i etterkant, men i følge fagkonsulenten fra SOA fikk de blant annet støtte fra Tore Seim i Seim Planteskole.

– Han beroliget dem med at pinnen kan stå i inntil ett år, og da pustet de lettet ut, forteller hun.

Foto: SOA

Flere droppet matpausen
Deltagerne disponerte fritt over tiden sin i konkurransen, og noen valgte bort spisepausen. Disse kjente det på kroppen mot slutten.

– Seks timer med hardt fysisk arbeid tar på, og det var nok ikke så lurt å droppe matpausen. Men det ligger læring i dette også. Det å jobbe under press på denne måten var en ny opplevelse for deltagerne, som virkelig fikk kjenne både på forventningspresset og tidspresset. Luften gikk litt ut av enkelte mot slutten, men alle ble ferdig på tid, forteller Næss.

– I tillegg hadde vil alt fra strålende sol til snø i luften de timene konkurransen varte, så deltagerne fikk en føling med varierende vær også, legger hun til.

Foto: SOA

Jentene gjorde det godt
To av de tolv NM-deltagerne i år var jenter, og Næss synes det er gledelig å se at nettopp jentene gjorde det svært sterkt i konkurransen.

– I tillegg til vinnerlaget fra Gjennestad, som jo bestod av en gutt og en jente, stilte Lena-Valle med en deltager av hvert kjønn. Disse kapret tredjeplassen, og dermed fikk begge jentene med seg medalje hjem fra Østfold, forteller hun.

LES OGSÅ: Norsk gull i Budapest

Fortsatt en jobb å gjøre
Dessverre er det ikke alle Skole-NM-deltagerne som planlegger å bli anleggsgartnere etter endt utdanningsløp.

– Noen av deltagerne skal bli maskinførere, og for entreprenørene er dette godt nytt. For anleggsgartnerbransjen er det synd at vi går glipp av så store talent. Jeg tror nok ikke at alle helt ser helhetsbildet av hva en anleggsgartner jobber med. De tror de vet hva en anleggsgartner er, men de vet ikke nok. Her har vi i bransjen en jobb å gjøre de neste årene, slår Linda Louise Næss fast.

Og kanskje kan mesterskapsområdet på Kalnes brukes i dette informasjonsarbeidet? De seks plassene fra årets Skole-NM vil bli stående som en permanent utstilling ved skolen, for å motivere kommende års anleggsgartnerelever

Vil du se videoen SOA har publisert på Facebook fra arrangementet? Klikk her!

Ønsker du å motta nyheter fra NAML-nytt, og få varsel når vi publiserer nye saker? Meld deg på her!