Vokste opp i anleggsgartnerbransjen

For Ronny Olaussen startet veien til topps i Hageanlegg AS i 1995, da han var utplassert i bedriften i et års tid før han begynte på anleggsgartnerlinjen ved Staup gartnerskole i Levanger.

– Faren min jobbet som anleggsgartner i Hageanlegg AS siden 1980, og jeg var ofte med ham på jobb da jeg var barn. Det var både brøyting på nattestid og ute på anlegg på dagtid, så du kan trygt si at jeg har vokst opp med anleggsgartneryrket, forteller daglig leder Ronny Olaussen i det velrenommerte Trondheims-firmaet.

Denne oppveksten førte til at han søkte seg til Hageanlegg AS som ufaglært i 1995, og deretter til en anleggsgartnerutdanning ved Staup gartnerskole før han søkte seg tilbake til bedriften. Der gikk han bokstavelig talt gradene, og 1. desember i fjor overtok han rollen som daglig leder.

Vestfrontplassen, Nidarosdomen. Foto fra hjemmesiden til Hageanlegg AS.

Slipper ungdommene til
– Vi har alltid hatt en lav terskel når det gjelder å slippe ungdommen til i arbeidslivet, og tar hvert år inn sommerhjelper som bistår oss i skoleferiene. De sammenfaller jo dessuten i tid både med høysesong for grønt vedlikehold og med ferieavvikling blant de fast ansatte, så dette er en vinn vinn-situasjon for begge parter, sier Olaussen.

Han forteller at de prioriterer de ansattes egne barn og øvrige familiemedlemmer når de bemanner opp for sommeren, men at det selvsagt er fritt fram for alle som vil søke sommerjobb hos dem.

– Bransjen vår sliter jo med rekrutteringen, og sommerjobb er sånn sett en fin måte å komme i kontakt med interessert ungdom på. Generelt er det jo vanskeligere og vanskeligere for ungdommen å få sommerjobb innenfor bygg og anlegg, for kravet til blant annet kurs og sertifisering er jo et helt annet i dag enn da jeg var ung, men akkurat innenfor grønt vedlikehold er terskelen overkommelig, sier han.

Årets grønne park 2018
Hageanlegg AS ble etablert i 1964, og har vært en viktig aktør innenfor anleggsgartnerbransjen i Trondheim i en årrekke. De har blant annet spesialisert seg på kirkegårder, og i fjor høst oppnådde de via Havstein Kirkegård utmerkelsen ÅRETS GRØNNE PARK 2018.

Les saken om ÅRETS GRØNNE PARK 2018 ved å klikke her.

– Til dette prosjektet brukte vi Tverås Maskin og Transport som underentreprenør. Resultatet ble meget bra, slår Olaussen fast.

– I tillegg bygges det mange nye boliger i Trondheim for tiden, og vi er inne som underleverandør på en rekke slike fortettingsprosjekt, legger han til.

Havstein Kirke. Foto fra hjemmesiden til Hageanlegg AS.

Satser på kompetanseheving
Hageanlegg AS er en flittig deltager på kurs og samlinger i NAML-regi, og den daglige lederen mener dette er viktig.

– Vi satser mye på kompetanseheving. Det er viktig for oss om vi skal henge med i markedet på offentlige anskaffelser. I tillegg er det viktig at vi henger med i tiden når det gjelder nyvinninger i bransjen, og ikke minst når det gjelder å drive miljøvennlig og bærekraftig, sier han.

Fra gift til varmtvann
Ugressbekjempelse ved hjelp av varmtvann i stedet for kjemikalier er et eksempel på en slik dreining av virksomheten.

– Vi investerte i den nest største Heatweed-maskinen i fjor, og har svært positive erfaringer fra årets vekstsesong. Vi ser at det er viktig å komme i gang med behandlingen på rett tid til våren, for å ligge i forkant av veksten. Klarer vi det fungerer Heatweed overraskende bra, forteller Olaussen.

Han er glad for at denne måten å bekjempe ugress på nå virker å vinne fram over hele landet.

– Det er vel ingen som innerst inne liker å sprøyte gift over uteområdene hvor mennesker og dyr skal ferdes, og vi ser at borettslagene nå begynner å få øynene opp for at det finnes et godt alternativ. Når det gjelder offentlige oppdragsgivere har fokuset vært der en stund, sier han.

– I tillegg ser vi at dette er et konkurransedyktig alternativ også på pris, og ingen ting er jo bedre, slår han fast.

Ser lyst på framtiden
Når det gjelder framtiden for Hageanlegg AS synes han at den ser lys ut.

– Vi har drøyt 50 fast ansatte i dag, og omlag 65 mennesker på lønningslistene i høysesongen. Dette mener jeg er en fornuftig størrelse. Vi har ingen umiddelbare planer om å utvide, verken når det gjelder størrelse eller virksomhetsområder. Fokuset fremover er i stedet å erverve oss mer spisskompetanse innenfor dagens områder, avslutter Ronny Olaussen.

Hareveien. Foto fra hjemmesiden til Hageanlegg AS
Ønsker du å motta nyheter fra NAML-nytt, og få varsel når vi publiserer nye saker? Meld deg på her!