Anleggsgartnermester med eget steinbrudd

Lokale steinbrudd reduserer miljøbelastningen og bidrar til lokal verdiskapning. I Risør henter Garthe GrøntAnlegg AS steinen de bruker til murer og brygger fra sitt eget steinbrudd.

Kortreist naturstein er et aktuelt tema for tiden, og det problematiske med å frakte stein hele veien fra Kina, India eller Portugal ble blant annet drøftet av daglig leder Petter Vistnes i Steen & Lund her i NAML-nytt for noen uker siden. Den saken kan du lese her.

En anleggsgartnerbedrift som virkelig kan påberope seg kortreist stein er Garthe GrøntAnlegg AS i Risør. De henter steinen de bruker i sitt eget brudd i nabokommunen Tvedestrand.

Foto: Garthe GrøntAnlegg AS

Båndgneis med spennende fargespill
– Vi disponerer et steinbrudd der vi tar ut steinen på egen hånd. Dette er båndgneis som er litt skifrig i lagene, og med et fargespill som veksler mellom grå- og bruntoner. Bruksområdet varierer fra tørrmurer og mørtelmurer til trapper, steindekker og brygger, og siden dette er en lokal forekomst passer den rent visuelt fint inn med bergartene i distriktet, forteller daglig leder Ola Hellerdal Garthe i Garthe GrøntAnlegg AS.

– Steinen varierer i farge, noe som gir et spennende fargespill i en ferdig flate. Den varierer også litt mer i fasong enn den steinen som mange bruker til tørrmurer, og det synes jeg gir mer liv og dynamikk til muren, sier han.

Foto: Garthe GrøntAnlegg AS

Lokal verdiskapning
I tillegg trekker Hellerdal Garthe fram de økonomiske og miljømessige effektene av kortreist stein.

– Miljømessig sier det seg nesten selv at CO2-regnskapet blir et helt annet enn for stein som kommer med båt rundt halve kloden. Det som ikke diskuteres i like stor grad, men som jeg mener er like viktig, er hva dette betyr lokalt. Ved å utvinne lokal stein bidrar vi til den lokale verdiskapningen, og vi fører videre lokal tradisjon og historikk. For oss er dette to veldig gode grunner til å drive et eget steinbrudd, forteller han.

Foto: Garthe GrøntAnlegg AS

Etterspørselen etter den lokale steinen er det ingen ting å si på.

– Tradisjoner står sterkt i Risør, og det er blant annet nedfelt i verneplanen for sentrum at det skal brukes naturstein. Dette er rett nok et vidt begrep, men det er samtidig en forståelse for at det er den lokale gneisen som passer best inn i den gamle trehusbebyggelsen, så vi tror absolutt at dette prosjektet har livets rett, sier Hellerdal Garthe.

Økonomisk mener han også at det er bærekraftig.

– Siden vi driver bruddet selv er dette en litt billigere råvare å kjøpe inn. Samtidig er det litt mer arbeid å sette den opp, så alt i alt går det omtrent opp i opp, konkluderer han.

Foto: Garthe GrøntAnlegg AS

15 års jubileum i år
Ola Hellerdal Garthes utdanningsløp fram til anleggsgartnermester startet med gartnerutdanning ved Statens hagebruksskole på Dømmesmoen utenfor Grimstad (i dag Norsk Hagebruksmuseum). Deretter tok han anleggsgartnerutdanningen ved nå nedlagte Jensvold i Drammen, før han avrundet med Drammen teknisk fagskole (som også er nedlagt i dag). Han flyttet hjem igjen til Risør i 2003, og begynte da å jobbe som anleggsgartner for faren sin i Garthe Hagesenter AS.

– Der jobbet jeg i to år, før jeg fant ut at jeg ville starte egen anleggsgartnervirksomhet. Det er allerede 15 år siden, og det har gått veldig bra. I dag er vi elleve mann, med en stabil arbeidsstokk og en jevn og fin ordretilgang. Vi jobber primært for privatmarkedet, men vi gjør også en del jobber for det offentlige, og geografisk holder vi oss til Risør og nabokommunene, forteller han.

Foto: Garthe GrøntAnlegg AS

Samlokalisering gir synergier
Garthe GrøntAnlegg AS og Garthe Hagesenter AS er samlokalisert et lite stykke utenfor Risør sentrum, og de to bedriftene ser begge synergier av dette.

– Vi får en del forespørsler gjennom Garthe Hagesenter, og nærheten til et stort hagesenter med planteutvalg og rekvisita gjør ting veldig enkelt for oss, konkluderer Hellerdal Garthe.

LES OGSÅ: Historisk samarbeid i Aust-Agder

Arbeidsoppgavene spenner fra grunnarbeider til brygge- og hageanlegg.

– Vi installerer også en del minirenseanlegg til hyttefeltene i skjærgården og ute i øyene, og når vi først har en gravemaskin der ute hender det ofte at det tikker inn noen ekstraoppdrag. Vi tar på oss mye forskjellig. Det er gøy å prøve noe nytt, konkluderer han.

Foto: Garthe GrøntAnlegg AS

Ferdigplen allerede 16. januar
Denne vinteren har Garthe GrøntAnlegg AS for øvrig også forsøkt seg med noe annet nytt, nærmere bestemt legging av ferdigplen allerede i midten av januar.

– Jeg måtte smile litt da jeg leste i NAML-nytt at Braathen Landskapsentreprenør AS leverte ferdigplen i Oslo 21. januar i år. Vi var faktisk enda tidligere ute. Allerede 16. januar la vi 270 kvadratmeter i Hollenderparken i Risør, og den nyheten snappet Utemiljønytt opp på tampen av januar, sier Hellerdal Garthe.

– Dette er faktisk andre gangen at vi har lagt ferdigplen i januar, så selv om vinteren er uvanlig mild i år har vi opplevd lignende tidligere, avslutter han.

Foto: Garthe GrøntAnlegg AS
Ønsker du å motta nyheter fra NAML-nytt, og få varsel når vi publiserer nye saker? Meld deg på her!