Familiebedrift med kortreiste sesongarbeidere

– Umiddelbart etter koronautbruddet var det helt dødt i privatmarkedet, men nå har det tatt seg opp noe voldsomt, forteller daglig leder Ragnar J. Arentz i Arentz og Munkeby Anleggsgartneri AS i Åsen, sør for Levanger.

Han leder en bedrift som akkurat nå teller ni mann, og han begynte å jobbe i firmaet som ble startet av hans far og mor etter at han ble uteksaminert som anleggsgartner fra Staup videregående skole i Levanger i 1999.

En ekte familiebedrift
– I mange år var brødrene til min mor også med, så du kan trygt kalle oss en familiebedrift. Nå er de kjøpt ut, men samtidig jobber konen min nå på kontoret, så betegnelsen familiebedrift vil jeg fortsatt påstå at vi kan står inne for, smiler han.

Familiebedriften Arentz og Munkeby Anleggsgartneri AS ble etablert i 1987, og hovedvekten i dag ligger på grønt vedlikehold og skjøtsel, med Statens Vegvesen som den største kunden.

Foto fra Facebook-siden til Arentz og Munkeby Anleggsgartneri AS

Kraftig men forbigående korona-brems
– Vi jobber hovedsaklig på aksen Trondheim-Steinkjer, og siden vi ikke gjør vintervedlikehold er driften sesongbasert – med oppstart rundt påske og full fart fram til jul. I år ble oppstarten annerledes enn vanlig, med koronaviruset som en kraftig brems, sier Arentz.

– Vi hadde et stort samarbeidsprosjekt med Frostad Entreprenør AS, og de ble helt stengt grunnet koronaen. Dermed kom vi ikke i gang, og det ble en liten permitteringsrunde. Men så våknet heldigvis privatmarkedet, og sammen med vedlikeholdskontraktene holder det oss gående, forteller han.

Kortreist arbeidskraft
Arbeidskraften henter han lokalt, så på det området har ikke koronaen skapt problemer.

– Vi er i den heldige situasjon at vi har tre pensjonister som bistår oss når det behøves, og i tillegg har vi noen gårdbrukere på lønningslisten. Sammen med de faste ansatte gjør dette at vi har tilstrekkelig arbeidskraft til å ta unna toppene, samtidig som vi ikke har høyere faste utgifter enn at det går rundt også i de periodene vi har litt mindre å gjøre, sier Arentz.

LES OGSÅ: Hold hjulene i gang og skap varige verdier

Statens Vegvesen
Nå venter han i spenning på hva omstruktureringen av vedlikeholds- og skjøtselskontraktene i Statens Vegvesen vil få for konsekvenser for oppdragsmengden fremover.

– Fram til og med i år har dette vært fagkontrakter under Statens Vegvesen. I den neste runden havner disse i stedet under driftskontraktene, og omstruktureringen er godt i gang. Entreprenørene er allerede valgt, og jeg håper at Arentz og Munkeby Anleggsgartneri AS også vil være en del av dette puslespillet fremover, sier han.

Navna Minnelund, Levanger kirkegård. Foto fra Facebook-siden til Arentz og Munkeby Anleggsgartneri AS

NAML region nord
Ragnar J. Arentz er styremedlem i NAML region nord, og han skryter av medlemsbedriftenes oppslutning om lokallaget.

– Geografisk spenner NAML region nord over et enormt område, og det sier seg selv at det er utfordrende for de nordligste medlemmene våre å delta på møter og arrangementer. Men mange av dem er flinke til å komme, og til medlemsmøtet vårt i Bodø i august regner jeg med at de fleste vil stille. Der håper vi også å få oppover en kontingent fra NAML sentralt, sier han.

LES OGSÅ: 30 år med mørketid og midnattssol

Roser SOA
I tillegg til å skryte av medlemmene i NAML region nord ønsker Ragnar J. Arentz også å skryte litt av Nina Pevik og Senter for opplæring i anleggsgartnerfaget (SOA) Trondheim.

– Vi er jo en liten bedrift, og tar kun inn en lærling annethvert år – eller en halv lærling i året, som jeg pleier å si. For oss er samarbeidet med opplæringskontoret viktig, og vi er kjempefornøyd med SOA, slår han fast.

Ønsker du å motta nyheter fra NAML-nytt, og få varsel når vi publiserer nye saker? Meld deg på her!