Trekløveret som ble til 3kløver

De startet som et trekløver, og har vokst på seg til 15 mann i dag. – Kall oss gjerne en standard anleggsgartnerbedrift, sier daglig leder Tor B. Nilsen i Trondheims-firmaet 3 Kløver AS.

– I starten betjente vi kun privatmarkedet, men det ble litt kjedelig i lengden, så da satset vi litt mer. I dag har vi vokst ut av dette markedet og jobber nå først og fremst for private og offentlige utbyggere samt litt for veivesenet, sier Tor B. Nilsen.

Han hadde om lag 20 års bakgrunn fra anleggsgartnerbransjen da selskapet han jobbet i fikk problemer i 2007. Da bestemte han seg for å satse selv. Ganske raskt fikk han følge av Stig Malte Aarnseth og Arne Kristoffer Ystgård, og trekløveret valgte like greit 3 Kløver AS som firmanavn.

Er med på alle typer jobber
– I dag er vi 15 mann inklusive en liten vedlikeholdsavdeling på tre mann, og det gjør oss vel på mange måter til en standard anleggsgartnerbedrift. Det er ingen ting vi ikke holder på med. Vi bygger barnehager og skoler, og er med på absolutt alt, sier han.

– Vi er store nok til å bli med på de største jobbene enten det er alene, som underleverandør eller med underleverandører, og vi har med årene blitt en etablert aktør i markedet i Trondheims-området, legger han til.

Stat og kommune må lede an
Når det gjelder det grønne skiftet som anleggsgartnerbransjen er en sentral del av innrømmer Tor B. Nilsen at 3 Kløver AS ikke er blant de fremste pådriverne.

– Vi mer slett ingen miljøsinke, men vi må være så ærlige at heller ikke kaller oss noen store pionerer. Vi jobber stort sett med ferdige beskrivelser, og da blir det gjerne granitt fra Kina og en tradisjonell maskinpark. Men vi elektrifiserer der vi kan, bruker biodiesel der det er mulig og bidrar generelt sett med det vi er i stand til, sier han.

– Vi er selvsagt miljøsertifisert, og om vi ser for eksempel ti år tilbake i tid synes jeg bransjen vår har tatt store skritt i riktig retning, men de viktigste driverne i denne utviklingen de neste årene må nesten være byggherrene. Det er stat og kommune som sitter på nøkkelen. Dersom de stiller høyere krav fremover, og samtidig er villig til å ta merkostnaden, vil den videre utviklingen skyte fart, legger han til.

Klimaendringene er et faktum
– For å være ærlig synes jeg bærekraft er et ord det er vanskelig å fylle med konkret innhold, sier Tor B. Nilsen.

– Som en relativt liten bedrift målt mot de største i bransjen har ikke vi muskler til å gjøre store endringer før batterielektriske maskiner og utstyr er kommet forbi forsøksstadiet. Utstyret må nesten eksistere før vi kan gå til anskaffelse av det, poengterer han.

Samtidig er han krystallklar på at klimaendringene er et faktum, og for 3 Kløver AS betyr dette blant annet at de i dag gir andre råd for beplantning enn de gjorde for bare få år siden.

Sesongforvirrede planter
– Plantene setter i gang tidligere på våren nå, og dermed blir de mer utsatt for frostskader. I Trøndelag har vi fått et mer ustabilt vær, og vi kan gjerne oppleve en mild og fin februar før det smeller til med ti kuldegrader eller lavere i mars. Når vi planlegger beplantning sammen med byggherrer og prosjekterende er dette minst like viktige premisser å ta med seg som for eksempel svartelisten, sier han.

Som et eksempel trekker han fram et anlegg hvor det ble plantet klematis, og hvor denne en vinter blomstret allerede rundt jul.

– En kombinasjon av en mild vinter og mye kunstig belysning rundt anlegget var alt som skulle til for at det gikk i krøll for denne klematisen, så det er en plante vi etter hvert har blitt veldig forsiktig med å anbefale. Når vintrene blir mildere er det viktig med litt mer hardføre planter som går i en tyngre vinterdvale, som for eksempel rødkattebusk – Actinidia kolomikta. Sesongforvirrede planter er en relativt ny utfordring for oss,  og en utfordring vi må ta på alvor, avslutter han.

Dronefoto fra hjemmesiden til 3kløver AS
Ønsker du å motta nyheter fra NAML-nytt, og få varsel når vi publiserer nye saker? Meld deg på her!