Sirkulært fagstudium med snarlig søknadsfrist

RINGSAKER: Denne uken går søknadsfristen ut til det neste fagstudiet i sirkulærdisponering av vann ved Norges grønne fagskole – Vea. Markedsansvarlig Grethe Bøhn Busterud håper å se mange ansatte fra medlemsbedriftene på søkerlisten.

– For å si det som det er: Sirkulærdisponering av vann er et særdeles aktuelt tema, og denne kompetansen er noe som kreves for å besvare anbud. Det å ha gjennomført fagstudiet Sirkulærdisponering av vann – vann som ressurs er et stort konkurransefortrinn, og viser at bedriften tar ting seriøst, sier Grethe Bøhn Busterud.

En knapp uke før søknadsfristen til Samordna opptak slo hun på tråden til NAML-nytt for å promotere fagstudiet som NAML var en av initiativtakerne til – sammen med Nordisk Håndverksforum, Maskinentreprenørenes Forbund, Rørentreprenørene Norge og Norges grønne fagskole – Vea.

Grethe Bøhn Busterud. Foto: Vea

Søknadsfrist 15. april
– Søknadsfristen til Samordna opptak er torsdag 15. april, så nå haster det med å melde seg på, sier Busterud.

Hun forteller at fagstudiet er et deltidsstudium over ett skoleår, og at det er mulig å kombinere det med jobb.

– Undervisningen vil bli lagt opp som en kombinasjon av nettundervisning og tre dager lange samlinger, og antallet samlinger vil bli tilpasset den til enhver tid gjeldende situasjonen når det gjelder den pågående pandemien, sier hun.

– Tilbakemeldingene fra årets studenter er at de får et veldig stort utbytte av disse samlingene, så vi håper at vaksinasjonen vil ha kommet såpass langt i løpet av sommeren at disse lar seg gjennomføre fullt ut. Det gir vel også den nylig lanserte gjenåpningsplanen til regjeringen et håp om, legger hun til.

Kjennskap til hybridløsninger
Inger Anita Merkesdal, som er fagjournalist med rørleggerkompetanse, er blant studentene i på dette årets studie gjennom sitt engasjement i Vannfakta.no. Hun har nylig intervjuet tre av medstudentene sine om deres utbytte av studiet, og denne reportasjen finner du her.

I reportasjen møter vi disse studentene:

  • Roger Taaje, 54 år. Han er rørleggerutdannet og avdelingsleder for infrastruktur og vannmiljø i Nesodden kommune.
  • Trond Erik Haug, 49 år. Han er maskinførerutdannet og arbeider som kalkulatør hos Kjeldaas AS.
  • Andreas Pedersen, 33 år. Han er anleggsgartner og jobber som arbeidsleder i Trondheim bydrift.
Andreas Pedersen. Foto: Vea

– Vi har lært om løsninger som faktisk finnes på markedet allerede. Vi har også fått kjennskap til verktøy som ligger utenfor anleggsgartnerfaget, blant dem løsninger i rørleggerfaget, Men vi har også lært om tiltak som er felles for alle de tre fagene. Det er virkelig mange løsninger som er kommet, og som ikke er kommunisert ut, sier blant annet Andreas Pedersen i reportasjen.

– Vi har også fått kjennskap til hybridløsninger som nesten ikke brukes, men som burde vært kravNå legges også regnbed inn i skjøtselsarbeidet. Disse kan ikke håndteres som ordinære sesongbed. Også derfor må vi ha påfyll av kunnskap om blågrønn-løsninger, legger han til.

Et hestehode foran
Disse kommentarene fra Andreas Pedersen mener Grethe Bøhn Busterud viser hvor nyttig fagstudiet vil være for NAML-medlemmene.

– Du lærer noe som konkurrentene dine ikke kan, og som Andreas så riktig påpeker at det burde vært et krav å ha kompetanse på. Du får rett og slett muligheten til å ligge et hestehode foran de andre, avslutter hun.

Les reportasjen til Inger Anita Merkesdal her

Les mer om Sirkulærdisponering av vann – vann som ressurs her

Søk via Samordna opptak her

Øverste foto: Roger Tajee og Inger Anita Merkesdal under et studieforsøk knyttet til infiltrasjonstesting. Foto: Dorte Finstad ved Vea.

 

Ønsker du å motta nyheter fra NAML-nytt, og få varsel når vi publiserer nye saker? Meld deg på her!