Størst mellom Arendal og Stavanger

Det tok ikke mange dagene fra datoene for Nordisk konferanse var kunngjort til prosjektleder, kalkulatør og deleier Egil Johnsen i Landskapsentreprenørene i Kristiansand var på tråden til NAML med den aller første påmeldingen til arrangementet.

– Vi prøver å delta på det som er av interessante ting i NAML-regi, og Nordisk konferanse er jo definitivt noe vi vil støtte opp om, forteller Egil Johnsen.

Dermed vil du finne både ham og avdelingslederne hans i Arendal og Stavanger i Oslo 10. og 11. oktober, når Nordisk konferanse går av stabelen på Clarion Hotel® Oslo i Bjørvika .

En stor aktør på Sørlandet
Landskapsentreprenørene er den desidert største anleggsgartnerbedriften på Sørlandet, og de dekker det geografiske området fra Arendal i øst til Stavanger i vest.

– Vi har fire avdelinger. Hovedkontoret ligger i Kristiansand, og herfra administrerer vi også Arendals-avdelingen. I tillegg har vi lager og en egen administrasjon i Mandal som betjener alt fra Mandal og vestover i Agder, mens kontoret vårt på Forus i Stavanger betjener Rogaland, sier prosjektlederen.

I dag teller arbeidsstokken til sammen 130 mann, men det har ikke alltid vært dette omfanget på virksomheten.

LES OGSÅ: Bærekraft og svart økonomi på dagsorden i Arendal

Etablert i 1986
– Landskapsentreprenørene ble etablert av Knut A Thorvaldsen, Kjell Ove Nygård og min far Erik Johnsen i 1986. Da var ambisjonene å etablere et firma med 8-10 arbeidsplasser. Du kan trygt si at den planen etter hvert ble utvidet, forteller Egil Johnsen.

Noen år etter oppstarten ble Nygård kjøpt ut, og for drøyt ti år siden kjøpte Egil Johnsen aksjene til Thorvaldsen – som han for øvrig også var ansatt hos en kort periode etter endt anleggsgartnerutdanning på Jensvoll (nå Lier VGS) og før han dro i militæret.

I dag eier far og sønn Johnsen 50 prosent hver av selskapet. Veksten har dels skjedd organisk og dels ved oppkjøp. Siste store endring skjedde for sju år siden, da selskapet kjøpte Virgo Gartnerservice i Stavanger.

– I dag sysselsetter vi gode 40 mann i Stavanger, forteller Johnsen.

LES OGSÅ: Historisk samarbeid i Aust-Agder

Vil ta nye markedsandeler
– Vi har ikke ytterligere konkrete vekstplaner, men vi har heller ikke det motsatte. Først og fremst er målsetningen vår å ta nye markedsandeler i områdene hvor vi allerede er etablert, men vi har både ørene og øynene åpne dersom det skulle dukke opp noe spennende i øst eller vest, legger han til.

Prosjektlederen beskriver Landskapsentreprenørene som en ren anleggsgartnerbedrift, men der snøbrøyting er den viktigste vintersysselen hos de fleste av bransjekollegaene er det mer enn brøytekontrakter og steinarbeid som fyller ordrebøkene hos Landskapsentreprenørene i vintersesongen. De er også en betydelig leverandør av bryggeanlegg.

Fotomontasje fra hjemmesiden til Landskapsentreprenørene

Eierskap i sjøentreprenør
– Vi holder jo til på Sørlandet, og her nede lever vi tett på sjøen. Vi eier 70 prosent av en sjøentreprenør, og har blant annet en lekter som kan transportere 100 tonn i én smell. Så når den siste sommerturisten har forlatt Sørlandet et stykke ut på høsten er det vi som rykker inn i skjærgården for vedlikehold og bygging av sjøanlegg. I tillegg leverer vi en del svømmebasseng, forteller Johnsen.

Han ser ikke på sjøanlegg-arbeidet som særlig annerledes enn oppdragene i bedriften for øvrig.

– Vi har sertifisering, spesialutstyr og spesialkompetanse for undervannsarbeider gjennom den nevnte sjøentreprenøren, men ut over det er det ikke noen stor forskjell på arbeidene på en brygge sammenlignet med arbeider på land. Er du god til å mure på land er du også god til å mure på en bryggekant, slår han fast med et smil.

LES OGSÅ: Oslo satser på utslippsfrie byggeplasser

Forberedt på å bli fossilfri
Mens svømmebasseng-kundene i all hovedsak er private er vektingen eller i selskapet omtrent 70 prosent proffmarkedet og 30 prosent private. Selskapet er også underentreprenør ved større offentlige oppdrag.

Når det gjelder fokuset på bærekraft forteller Johnsen at det ikke har skjedd like mye på anbudssiden på Sørlandet som for eksempel i Oslo.

– Vi er jo i den grønne næringen, så vi har et naturlig bærekraftfokus. Samtidig ser vi jo at Oslo kommune blant annet har innført krav om fossilfrie byggeplasser. Så langt har ikke markedet her nede kommet ennå, men den dagen disse kravene stilles hos oss skal vi definitivt være klare, sier han.

Foto fra hjemmesiden til Landskapsentreprenørene
Ønsker du å motta nyheter fra NAML-nytt, og få varsel når vi publiserer nye saker? Meld deg på her!