Ferdigplen i Oslo i januar

Denne vinteren har det vært uvanlig mildt og snøfattig på Østlandet, og hos Braathen Landskapsentreprenør AS valgte de i forrige uke å legge ferdigplen i forbindelse med et boligprosjekt i Oslo.

Det var boligprosjektet Lillo gård mellom Storo Senter og Akerselva i Oslo som 21. januar fikk 200 kvadratmeter ferdigplen rullet ut, flere måneder før slike sysler normalt er mulig å gjennomføre på Østlandet. Dette er et utbyggingsprosjekt som AF-gruppen står bak, og når det står ferdig vil det huse hele 450 leiligheter.

– Prosjektet består av elleve bygninger, og kontrakten vår er på nærmere 50 millioner og omfatter utearealer og takhager på til sammen 14.000 kvadratmeter, forteller prosjektleder Henrik Berntsen hos Braathen Landskapsentreprenør AS.

– Alt i alt skal vi legge 5.000 kvadratmeter med plen. Vi har allerede lagt 3.000 kvadratmeter og da er det godt å komme i gang tidlig med sesongen for det gjenstående, legger han til.

Mild vinter har gitt helårsdrift
– Dette er første gang vi legger ferdigplen så tidlig, og sannsynligvis er det første gang i historien at profesjonelle ruller ut ferdigplen i Oslo i januar, sier anleggsgartnermester Einar Braathen i Braathen Landskapsentreprenør AS.

Han forteller at det våte og milde været på Østlandet denne vinteren har gjort at selskapet har hatt full drift på de fleste anleggene sine de siste månedene.

– Normalt skulle vi jo vært fullt beskjeftiget med brøyting nå. I stedet holder vi altså på med slikt som dette. Denne vinteren har vært så langt unna normalen som jeg kan huske, og jeg frykter at blomstringen vil være i kraftig utakt med insektene når våren kommer. Samtidig er det lite vi kan få gjort med det. Vi gjør i stedet det beste ut av det, som denne jobben er et eksempel på, sier han.

Gresset ligger i dvale
Braathen forteller at plenen de nå har rullet ut er gress som ligger i dvale for vinteren, og at det derfor ikke kreves den samme vanningen etter at plenen er lagt som tilfellet er om sommeren.

– Vi har aldri lagt plen før påske tidligere, og jeg tviler vel på at vi noen gang kommer til å oppleve dette igjen. Samtidig er det viktig for meg å presisere at det på ingen måte er noe risikoprosjekt vi har satt i gang her. Gresset vil klare seg utmerket selv om vi skulle få frost senere i vinter, og nå får det god tid til å etablere seg. Når våren kommer vil det begynne å gro, sier han.

Full sysselsetting gjennom vinteren
En annen positiv effekt av den milde vinteren er at Braathen Landskapsentreprenør AS så langt i vinter ikke har måttet permittere noen av de ansatte.

– På dette prosjektet har vi på det meste hatt 15 mann sysselsatt, og når vi har kunnet ha helårsdrift både på dette prosjektet og andre store prosjekt vi for tiden er opptatt med har vi funnet arbeid til alle de ansatte, sier Einar Braathen.

Østfold Gress AS leverte gresset
Det var Enebakk Avis som først omtalte ferdigplenutrullingen på Lillo gård, og foruten Henrik Berntsen og Einar Braathen hos Braathen Landskapsentreprenør AS har avisen snakket med markedssjef Ole Christian Trandem i Østfold Gress AS – som har levert ferdigplenen til Lillo gård.

Til Enebakk Avis forteller Trandem at det tidligste de tidligere har levert ferdigplen er 13. mars.

– Normalt er det rundt 1. april som er åpningsdato for oss her på Østlandet, sier markedssjefen i Østfold Gress AS til avisen. Den saken kan du lese her (bak betalingsmur).

Ønsker du å motta nyheter fra NAML-nytt, og få varsel når vi publiserer nye saker? Meld deg på her!