Her er den nye fagansvarlige i NAML

Bjørn Aakerholt ble født inn i en anleggsgartnerfamilie i Sandefjord i 1966, og siden da har han vært tett knyttet til faget. Siden midten av mars i år har han vært den nye fagansvarlige i NAML.

Den første dagen på jobb som ny fagansvarlig i NAML ble ikke akkurat som Bjørn Aakerholt hadde sett for seg. Han rakk akkurat å lande på Flesland flyplass i Bergen 12. mars før det tikket inn en melding fra daglig leder Merete Bellingmo om at fagdagen og årsmøtet i NAML de to påfølgende dagene var avlyst grunnet den eskalerende koronakrisen.

Siden da har han stort sett befunnet seg på hjemmekontoret i Sandefjord.

Overtar etter Tor Jørgen Askim
– Jeg har vært én tur innom Næringslivets Hus i Oslo for å få utlevert telefon, PC og adgangskort. Bortsett fra dette har jeg gjort som veldig mange andre den siste måneden; jeg har jobbet hjemmefra, sier mannen som har overtatt etter Tor Jørgen Askim som fagansvarlig i NAML.

– Meningen var at jeg skulle introduseres for medlemmene under årsmøtet i midten av mars, og at jeg deretter skulle ha en 14 dagers overlapping med Tor Jørgen på NAML-kontoret før han overlot stafettpinnen til meg. I stedet satt vi på hvert vårt hjemmekontor i Trondheim og Sandefjord disse dagene. Det var selvsagt ikke ideelt, men når situasjonen ble som den ble var ikke dette noe stort problem. Tor Jørgen har i tillegg stilt seg til disposisjon for meg fremover også, dersom jeg skulle ha noen spørsmål til ham, så overgangen kommer til å gå helt fint, legger han til.

Gikk en god skole
I likhet med mange andre i anleggsgartnerbransjen ble Bjørn Aakerholt mer eller mindre født inn i bransjen. Det samme året han ble født – i 1966 – startet foreldrene hans Riis & Aakerholt Anleggsgartneri. Fram til begynnelsen av 90-årene var moren hans landets eneste kvinnelige anleggsgartnermester, og foreldrene drev firmaet fram til Bjørn tok over som daglig leder i 1996.

Forut for det gikk han i en særdeles god skole hos ledende anleggsgartnermestere rundt i landet.

– Da jeg ble enig med foreldrene mine om å overta bedriften i 1987 satte faren min opp en liste over hvilke anleggsgartnere jeg burde jobbe for før jeg tok over. På den listen stod Torbjørn Nortiller i Trondheim, Jan B. Steen hos Steen & Thorvaldsen i Drammen, Knut Thorvaldsen AS, Arne Wikholm i Bergen og Jan Fredrik Bjørnå AS på Skiptveit. Jeg jobbet så omtrent et halvt år hos hver av disse bedriftene, og jeg tror ikke det er mange som har hatt et så sterkt kontaktnett så tidlig i karrieren sin som det jeg fikk av disse utplasseringene, sier Aakerholt.

Før og etter dette tok han vanlig gymnasutdanning i Sandefjord etterfulgt av maskinkurs på Statens Gartnerskole Staup i Levanger, anleggsgartnerlinjen på Jensvoll og anleggsgartnertekniker-utdanning, også på Jensvoll. Mesterbrevet tok han i 1993.

Pådriver og tilrettelegger
Bedriften han overtok fra foreldrene sine ble senere fusjonert med Steen & Lund, som deretter ble en del av BetonmastHæhre. Da BetonmastHæhre så solgte Steen & Lund tilbake til de ansatte i fjor høst falt dette i tid sammen med at NAML søkte ny fagansvarlig.

– Som fagansvarlig i NAML vil du bli helt sentral i arbeidet med å realisere organisasjonens mål. I nært samarbeid og dialog med daglig leder, styret og medlemmene vil du være en pådriver og tilrettelegger i forhold til alle pågående aktiviteter og prosjekter. Du vil være ute hos medlemmene, jobbe med vårt digitale kvalitets- og administrasjonsverktøy, prosjekter og faglige utredninger, arrangementer, markedsføring, sosiale medier og øvrig kommunikasjon. I et spennende fagmiljø vil du bli trukket med i bransjepolitiske prosesser og være med på å forme utviklingen i bransjen, stod det blant annet i stillingsutlysningen fra NAML.

– På det tidspunktet var jeg lærlingeansvarlig og kalkulatør i Steen & Lund , og jeg syntes stillingen så veldig spennende ut. Jeg brenner for anleggsgartnerfaget, er levende opptatt av rekrutteringen til bransjen, og jeg er overbevist om at anleggsgartnerfaget vil stå sentralt i det grønne skiftet vi hittil bare har sett starten av. Derfor la jeg inn en søknad, og her er jeg, sier den nye fagansvarlige.

Vil pendle fra Sandefjord
Han vil fortsatt bo i Sandefjord, men lover at tiden med hjemmekontor vil ta slutt den dagen myndighetene åpner opp for pendling og ordinært kontorarbeid igjen.

– NAML er en liten organisasjon, og det er viktig for oss med et tett og godt samarbeid i administrasjonen. I tillegg blir det en del reisevirksomhet i den nye jobben, så hjemmekontoret vil nok ikke brukes så ofte, slår han fast.

Når det gjelder rekrutteringen til bransjen er han opptatt av at man fremover klarer å tiltrekke seg hele spekteret av interesser og kompetanse som bransjen behøver.

Vi må tiltrekke oss entusiastene og talentene
– Det er farlig å generalisere, men for å illustrere spennet vi fremover kommer til å jobbe i har vi på den ene siden de motorinteresserte guttene som kanskje først og fremst er opptatt av å kjøre store og tunge maskiner. På den andre siden har vi de superflinke jentene som brenner for miljøet. Vi trenger begge disse arketypene i anleggsgartnerbransjen fremover, og alle dem som havner en eller annen plass mellom dem. Min forgjenger Tor Jørgen Askim hadde et brennende engasjement for sirkulærøkonomi og det grønne skiftet, og jeg er helt på linje med ham. Bransjen vår vil være helt sentral i skiftet som samfunnet nå står framfor, og det å tiltrekke oss entusiastene og talentene vil være viktig fremover, sier han.

Med en fortid i Natur og Ungdom og Naturvernforbundet skulle verdigrunnlaget være det beste, og med 53 års faglig ballast skulle 53-åringen i tillegg ha de aller beste forutsetninger for å bli en viktig tilvekst for NAML fremover.

Ønsker du å motta nyheter fra NAML-nytt, og få varsel når vi publiserer nye saker? Meld deg på her!