Vil vise fram gleden ved håndverksfagene

– Jeg blir så glad når jeg ser flinke, nysgjerrige ungdommer i håndverksfagene, og ikke minst at det er flere kvinner enn tidligere. Mer av dette! Det å jobbe som håndverker er både variert og gøy, og det å se at noe står igjen etter deg når du har utført en jobb gir deg masse glede, sier Einar Nilsson.

Denne våren er han aktuell med andre sesong av Tid for hage på TV2. Han har vært fast deltager i Tid for hjem på samme kanal helt siden starten i 2004, og mange husker ham nok også som vinner av Skal vi danse på TV2 i 2018. Karrieren som håndverker og TV-kjendis startet imidlertid et helt annet sted.

– Jeg oppdaget tidlig at jeg likte å lage ting med hendene, og jeg drev mye med sløyd på ungdomsskolen. Drømmen min var imidlertid å bli musiker, og jeg dro derfor til Florida for å følge musikerdrømmen min på 80-tallet, sier han.

Fulgte mormorens råd
Med seg til USA hadde han mer enn gitaren sin. Han hadde også med seg mormorens råd om å finne seg et håndverk. Som håndverker har du det alltid gøy på jobben, du har en variert jobb, og du har til salt i grøten, var hennes klare råd til den unge Einar.

– I Florida traff jeg en kunsthåndverker som blant annet laget flotte replikaer av antikke møbler, og jeg begynte å jobbe sammen med ham i fine interiører i Florida og andre steder i Sørstatene. Han var utdannet tapetserer og veldig stolt av faget sitt, og det ble til at jeg også utdannet meg til tapetserer. Dette faget stod veldig høyt i kurs i USA på den tiden. Vi var på mange måter i luksussegmentet blant håndverkerne. Vi kom inn etter at de fleste andre håndverkerne var ferdige, og la den siste finishen på verket. Prikken over i’en.

– Dette har egentlig alltid tiltalt meg, sier han.

Statusen som en slags stjernehåndverker forsvant imidlertid brått da han flyttet tilbake til Norge i 1986.

Måtte fornorske seg
– Her var det mer armer og bein på byggeplassene, og murerne stod gjerne og blandet fliselim rett ved siden av tapetsereren og elektrikeren. Jeg måtte fornorske det jeg drev med, men det å gjøre et skikkelig håndverk har hele tiden vært kjernen. Jeg har aldri tatt fagbrev som maler, men jeg har alltid vært ivrig etter å lære, og jeg er konstant på jakt etter ny kunnskap. Jeg synes det er fantastisk å få lov å lære nye ting, slår han fast.

Denne iveren etter ny kunnskap har vært drivkraften i karrieren hans.

– Jeg har vært superprivilegert og har fått jobbet med mye forskjellig. Som tapetserer og musiker var for eksempel veien kort til teatret, hvor jeg både har stått på scenen og jobbet med scenografi. Dette var også et av springbrettene til at jeg endte opp i Tid for hjem helt tilbake i 2004, sier han.

– Vi begynte tidlig å putte inn et par hageprogrammer innimellom alle interiørprogrammene, og nå har vi altså produsert to hele sesonger med Tid for hage. Vi gjør veldig mye de samme tingene her som i Tid for hjem, og det grunnleggende konseptet er det samme. I løpet av fire hektiske dager skal vi rykke inn i et hjem eller en hage og gjøre en stor forandring. Det er utrolig hektisk og veldig lærerikt, og forhåpentligvis også god underholdning.

Fotos i denne saken: TV2

Innspilling i løpet av fire dager
– Tid for hage er på mange måter en fusjon mellom Tid for hjem og TV2-programmet Hagetid, og vi håndverkerne flyter litt fram og tilbake mellom disse forskjellige programkonseptene, med Kjersti som den proffe programlederen med stor kunnskap på hage, forklarer han.

Hvert av programmene spilles altså inn i løpet av fire hektiske dager, og dette betyr lange økter.

– Vi rykker inn mandag morgen klokken ni, og må være ferdige i løpet av torsdagen. I tillegg til det du ser på skjermen hender det vi må ha andre fagfolk inn når det er snakk om strøm, vann eller lignende, men i det store og hele er det oss selv som gjør alt arbeidet. Da kan gjerne arbeidsdagene bli både 12 og 15 timer lange, sier han.

Vil vise fram gleden ved håndverksfagene
Anleggsgartnere er det også behov for når det er hager som skal transformeres, og anleggsgartner og trepleier Steven Stiberg Long (med bakgrunn både fra Kjærlighetshagen på NRK og Hagetid på TV2) er en del av det faste Tid for hage-teamet. Så langt denne sesongen har de i tillegg hatt med seg anleggsgartnerlærling Trym Dinessen fra OKAB i episode nummer to.

Foruten praktiske tips og ideer til hus- og hageeiere håper Einar Nilsson at programmene kan bidra til å vise fram gleden ved håndverksfagene.

– Jeg tror det synes godt at vi som er med i programmene trives i yrkene våre, og at vi samarbeider godt på tvers av fagene. Det er viktig at vi har en håndverkerstand som kan kommunisere, som kjenner norske bygningstradisjoner og som har en yrkesstolthet. Et samfunn uten håndverkere ville vært et utrolig trist samfunn, slår han fast.

Fotos i denne saken: TV2
Ønsker du å motta nyheter fra NAML-nytt, og få varsel når vi publiserer nye saker? Meld deg på her!