Vestre bygger verdens mest miljøvennlige møbelfabrikk

– Vestre skal være verdens mest bærekraftige møbelprodusent, og et viktig steg for å oppnå dette er å bygge fabrikken The Plus. Gjennom banebrytende teknologi og skandinavisk samarbeid kan vi produsere raskere og grønnere enn noen gang før, og på den måten sikre vår globale konkurransekraft, sier daglig leder Jan Christian Vestre i møbelprodusenten Vestre.

Tirsdag 30. juni presenterte daglig leder i Vestre, Jan Christian Vestre, planene for The Plus under et lanseringsarrangement på Salt i Oslo. Leder i NHO Ole Erik Almlid og leder i LO Hans Christian Gabrielsen var begge til stede under arrangementet.

Vestre har møblert både Aker Brygge i Oslo og Times Square i New York. Nå skal familiebedriften bygge verdens mest miljøvennlige møbelfabrikk, The Plus, på Magnor i Innlandet.  Dette blir den største enkeltinvesteringen i norsk møbelindustri på flere tiår. Fabrikken, som er designet av det verdenskjente arkitektkontoret BIG Bjarke Ingels Group, vil bli et globalt utstillingsvindu for bærekraftig og høyeffektiv produksjon.

Investeringen er på nærmere 300 millioner kroner og det planlegges med en byggestart allerede over sommeren. Helelektriske Tesla-trailere skal gå mellom dagens fabrikk i Torsby i Sverige og den nye på Magnor i Norge.

Inspirerer til det grønne skiftet
The Plus blir Nordens første industribygg som oppnår aller høyeste miljøklassifisering BREEAM Outstanding, blant annet ved bruk av massivtre og utslippsfri byggeplass.

– De menneskeskapte klimaendringene er vår tids største utfordring. Jeg mener veldig sterkt at alle kan redde verden litt. Hvor bærekraftige vi er, er et resultat av de valgene vi tar, sier Vestre som vil inspirere flere til å ta del i det grønne skiftet.

Møbelfabrikken vil ta i bruk flere Industri 4.0-løsninger, som for eksempel smarte roboter, selvkjørende trucker og at hele fabrikken kan styres med et nettbrett. Som en forutsetning for mer miljøvennlig produksjon er alt basert på fornybar og ren energi. Fabrikken vil være «Paris Proof», det vil si at den har minst 50 prosent lavere klimagassutslipp enn tilsvarende konvensjonelt prosjekt.

Hele virksomheten i Vestre er knyttet opp mot ni av FNs 17 bærekraftsmål. Det tolvte målet handler om ansvarlig forbruk og produksjon. For Vestre betyr dette at det ikke skal lages noe som går i stykker. Derfor opererer selskapet med livstidsgaranti mot rust, og om noe må repareres garanterer Vestre reservedeler i ubegrenset tid.

Verdenskjent arkitektkontor har designet fabrikken
Gjennom sine møbler vil Vestre skape steder der folk kan møtes på tvers av sosiale, kulturelle og økonomiske forskjeller. Når mennesker kommer sammen oppstår tillit og fellesskap. Dette har også vært et bærende prinsipp når det anerkjente arkitektkontoret BIG Bjarke Ingels Group har designet The Plus.

 – Vi har designet en enkel geometri som sprer massen i fire hovedretninger for å skape en følelse av å være i skogen hele tiden og samtidig oppnå en rasjonell produksjonsflyt i fabrikken. Sentrum av plusset danner et effektivt logistikk-knutepunkt og en møteplass for ansatte og besøkende som gir maksimal åpenhet, sier Bjarke Ingels.

Skandinavisk produksjon med Tesla-transport
Med spektakulær arkitektur, besøkssenter og 300 mål park vil The Plus bidra til å utvikle Magnor til en attraktiv destinasjon for besøkende fra hele verden. Stedet har lang kultur- og industrihistorie som utgangspunkt for global merkevarebygging. Med sin strategiske plassering mellom Oslo og Vestres fabrikk i Torsby i Sverige, vil det være et naturlig logistikk-knutepunkt med god vei- og banetilknytning til Europa og videre til USA.

– Vi brenner for skandinavisk industrisamarbeid, og mener at de skandinaviske landene i større grad bør konkurrere sammen i globale markeder. For Vestre er det et strategisk mål å ha produksjon i flere land i Skandinavia, basert på historiske, industrielle, kompetansemessige og kulturelle fortrinn, sier Vestre.

LES OGSÅ: Utemøbler kan redde verden. Litt.

I 2013 åpnet Vestre fabrikk i Torsby i Sverige, designet av det norske arkitektkontoret Snøhetta. Når fabrikken på Magnor åpner vil Torsby rendyrkes til produksjon av stål- og aluminiumskomponenter som deretter sendes videre til Magnor for lakkering og montering. Ettersom Vestre samtidig tar hjem mer metallbearbeiding til Torsby vil det innebære nye, store investeringer og behov for mer arbeidskraft også på fabrikken i Sverige.

– Denne investeringen styrker derfor både norsk og svensk industri samtidig, konkluderer Vestre.

Les mer om The Plus her

 

Informasjon om Vestre

 • Vestre er en norsk produsent av bymøbler etablert i Haugesund i 1947.
 • Samarbeider med en trettitalls skandinaviske formgivere og har mottatt en lang rekke designutmerkelser.
 • Selskapet har all sin produksjon i Skandinavia, basert på fornybar energi, og bruker kortreiste og miljøvennlige materialer.
 • Daglig leder Jan Christian Vestre tok over familiebedriften 25 år gammel og er kåret til Norges beste vekstskaper/EY Entrepreneur Of The Year.
 • Vestre har blant annet møblert Aker Brygge i Oslo, Times Square i New York, Forum Des Halles i Paris og King’s Cross i London.

 

Informasjon om BIG Bjarke Ingels Group

 • BIG Bjarke Ingels Group er et dansk arkitektkontor som ble etablert i 2005.
 • Selskapet har i dag over 500 arkitekter og designere i København, New York, London og Barcelona.
 • Aftenposten har omtalt Bjarke Ingels som «en av verdens mest suksessrike arkitekter», og Ingels har vært på listen over Time Magazine’s 100 Most Influential People.
 • BIG står blant annet bak Googles hovedkvarter i California, Lego House i Billund og det nye Kistefosmuseet på Jevnaker.

 

Informasjon om The Plus

 • Verdens mest miljøvennlige møbelfabrikk plassert på Magnor i Innlandet i Norge.
 • Planlagt ferdigstillelse 2021/2022.
 • Den største investeringen i norsk møbelindustri på flere tiår.
 • Inkluderer besøkssenter og 300 mål offentlig park.
 • The Plus reduserer klimagassutslippene med minst 50 prosent sammenlignet med en tilsvarende konvensjonell fabrikk og er dermed «Paris proof».
 • «BREEAM Outstanding» (Nordens første industribygg som oppnår aller høyeste miljøklassifisering, blant annet ved bruk av norsk massivtre og utslippsfri byggeplass).
 • 250 000 kWt fornybar energiproduksjon og gjenbruk av 90-95 prosent av prosessvannet.
 • Vestre Experience Center skal ta imot skoleklasser – inspirere flere til det grønne skiftet.
 • Vestre Forest Camp – 300 mål kultur-og opplevelsespark.
 • Vil skape 30-70 nye arbeidsplasser – og være et utstillingsvindu for inkluderende arbeidsliv.
 • Prosjektet er støttet av Innovasjon Norge, Enova og Eidskog kommune.

 

Fikk du med deg denne?
17. juni i år var Jan Christian Vestre gjest i NRKs Drivkraft, hvor Vegard Larsen inviterer mennesker med lidenskap, kunnskap og visjoner til samtale om det de brenner for og hva som driver dem.

Dette programmet finner du her

 

 

Ønsker du å motta nyheter fra NAML-nytt, og få varsel når vi publiserer nye saker? Meld deg på her!