Ung jente med framtidsplanene i orden

Norah Norum Sørby (17) fra Tønsberg har framtidsplanene klare. Hun skal bli anleggsgartner, og er allerede godt i gang med utdanningen. I tillegg er hun i full sving med private oppdrag på fritiden.

– Jeg har startet mitt eget enkeltpersonforetak og har gjort jobber i sommer. Blant annet å anlegge bed, fortalte Norah Norum Sørby til Tønsberg Blad da de besøkte henne og VG2-klassen hennes ved Re videregående skole i september.

Grøfting, stikkrenner og sprengning på timeplanen
Det var i slutten av september at både Tønsberg Blad og hjemmesiden til Vestfold og Telemark fylkeskommune kunne melde om at de 43 elevene ved anleggsteknikklinjen ved Re videregående skole nå har overtatt vedlikeholdsansvaret for Merkedamsveien i Tønsberg kommune. Det neste skoleåret står både grøfting, stikkrenner og sprengning på timeplanen deres, før ansvaret overtas av neste års VG2-elever neste skoleår.

Saken på hjemmesiden til fylkeskommunen finner du her (ekstern lenke), og nederst i denne saken finner du en faksimile av saken i Tønsberg Blad.

Norah Norum Sørby og Andreas Wigart ved Merkedammen. Alle fotos: Freddy S. Fagerheim, Vestfold og Telemark fylkeskommune

Må søke til fylkesmannen
Det er ikke hver dag 17 år gamle jenter er så dedikerte til anleggsgartnerfaget at de ikke bare har yrkesvalget klart for seg, men at de faktisk også starter eget foretak. NAML-nytt slo derfor på tråden til Tønsberg for en prat med Norah, som innleder med å fortelle at det ikke er bare bare for en 17-åring å starte egen bedrift.

– Jeg må ha vergetillatelse, og må søke til fylkesmannen. Dermed ble det litt papirarbeid i starten, og jeg er ikke helt i mål med dette. Men det nærmer seg, sier hun.

Engasjerte anleggsgartnere
Hun forteller at beslutningen om å velge anleggsgartnerfaget ble tatt allerede i starten av tiende klasse.

– Faren min er tømrer, og jeg har lenge hatt planer om en yrkesfaglig utdannelse. Akkurat hvilket yrke hadde jeg imidlertid ikke bestemt meg for. I tiende klasse deltok vi så på en Byggcamp hvor bygg- og anleggsfaget ble vist fram, og hvor det var forskjellige stasjoner med forskjellige yrker.

– Det var der jeg fikk ideen til å bli anleggsgartner. Anleggsgartnerne som var til stede på byggcampen la fram bransjen på en veldig fin måte. De skrøt av faget sitt, og var mye mer engasjerte enn dem som presenterte de andre fagene. Etter det arrangementet visste jeg at det var anleggsgartner jeg ville bli, forteller Norah.

Alle fotos: Freddy S. Fagerheim, Vestfold og Telemark fylkeskommune

Utplassert hos Håkonsen & Sukke
Likevel har hun altså valgt anleggsteknikklinjen ved Re videregående i stedet for en skole med anleggsgartnerlinje.

– De fleste velger nok anleggsgartnerlinjen, men for meg handler dette om valg av skole, ikke om linje. Re videregående ligger i nærområdet mitt, og jeg trives veldig godt på skolen. Det er fullt mulig å bli anleggsgartner ved å ta anleggsteknikk og så ta den grønne delen som privatist. Jeg tenker at dette kommer til å gå bra. Man får til det man har lyst til, slår hun fast.

I tillegg får hun dette skoleåret førstehånds anleggsgartnererfaring som utplassert hos Håkonsen & Sukke Landskapsentreprenør.

– Vi er mye utplassert på skolen, og jeg er mye ute og får prøvd meg. Jeg trives veldig godt hos Håkonsen & Sukke, og er veldig fornøyd med å være der, avslutter en blid og fornøyd Norah Norum Sørby.

Tønsbergs Blad - papirutgaven 1. Oct. 20side 3

Faksimile av oppslaget i Tønsberg Blad 1. oktober 2020

 

NAML Ung for ungdom under utdanning
Om du er en ungdom under utdanning til å bli anleggsgartner er du kvalifisert for medlemskap i NAML Ung. Det er veldig enkelt å melde seg inn.

– Det er bare å Vippse 100 kroner til NAML Ung og merke betalingen med navn og e-post, så er du innmeldt. Når du melder deg inn vil du også få tilsendt en termosflaske i posten, forteller daglig leder Merete Bellingmo i NAML.

Det er også mulig å kontakte Merete Bellingmo på e-post m.bellingmo@naml.bnl.no for innmelding.

 

Ønsker du å motta nyheter fra NAML-nytt, og få varsel når vi publiserer nye saker? Meld deg på her!