Et samarbeid for fremtiden

GJENNESTAD: Det lover godt for næringssamarbeidet i anleggsgartnerbransjen fremover. Mandag denne uken møttes representanter fra skoler og bedrifter i fra hele fylket for å bli kjent, dele erfaringer og jobbe sammen for å styrke faget. Hva som var uvanlig denne gangen? Høyeste alder på deltakerne var 25 år.

På Gjennestad videregående skole var det denne uken samlet 14 unge representanter for fremtiden. De er elever på fylkets to anleggsgartnerskoler, samt lærlinger i flere av anleggsgartnerbedriftene i fylket vårt. Om fem, ti og 15 år kommer disse til å møtes på byggeplassene og samarbeide om gjennomføring av bygging av fremtidens grøntområder.

– Det er viktig for oss med et velfungerende samarbeid i næringa, sier Ruben Høie hos anleggsgartnermester Strandman AS. – Relasjonene er en nøkkel for godt samarbeid, og nå legger vi til rette for at relasjonene blir gode på tvers at av skoler og bedrifter så tidlig som mulig. Dette tror jeg blir viktig for næringa, og også for rekrutteringen til faget fremover, fullfører Høie.

Ruben Høie (Strandman). Foto: Njål Arve Melberg

Et robust samarbeid på tvers av bedrifter
Prosjektet er støttet av Vestfold og Telemark fylkeskommune, og målet er at næring og skoler i et lite, men voksende fag, sammen skal bygge et robust samarbeid på tvers av bedrifter. Dette prosjektet har mål om å skape nettverk blant unge elever og lærlinger, samt bruke disse nye nettverkene til å skape engasjement rundt fag og rekruttering.

– Vi er imponert over de flotte og positive elevene og lærlingene som vi har hatt med oss på denne samlingen, sier Mathilde Jacobsen Blaasvær. Hun leder gjengen med ungdommer sammen med Ruben Høie, og jobber hos Berg Allum. – Nå har vi blitt godt kjent med de nye ambassadørene våre og de kommer dere til å se mere av de neste årene.

Målrettet ungdom som vet hva de vil
At anleggsgartnerfaget er et fag i utvikling er det ikke tvil om. Tidligere i år var det søkerrekord på Gjennestad vgs, og de er med sine 21 elever i dag den skolen i Norge med flest elever som utdanner seg innen faget.

Arne-Olav Klevsgård er avdelingsleder på Gjennestad, og har ansvaret for de fremtidige anleggsgartnerne i den tiden de går på skole.

– Vi synes jo det er veldig gøy at flere ønsker å bli anleggsgartnere, men det som gleder oss mest er yrkesstoltheten og stå-på viljen til de som velger dette. Det er målrettet ungdom som vet hva de vil, og da er det svært gledelig at det står en samlet bransje sammen med oss og følger disse ungdommene hele veien fra skolebenken til yrkeslivet.

Fakta:

 • Prosjektet er støttet av Vestfold og Telemark fylkeskommune gjennom regionale utviklingsmidler.
 • Nome videregående skole, avd Søve og Gjennestad videregående skole er med i prosjektet med flere av sine elever.
 • Det er fem anleggsgartnerbedrifter som er representert med sine lærlinger.
  • Håkonsen & Sukke Landskapsentreprenører
  • Agaia
  • Grøteig
  • Strandman
  • Anleggsgartner Øst
 • Prosjektet har som mål å utvikle relasjoner og nettverk blant elever og lærlinger, slik at dette videre kan gi økt rekruttering og styrke faget.

(Øverste foto: Mathilde Jacobsen Blaasvær)

Ida Myrland Folkestad (Nome), Jørgen André Lund, Norah N. Sørby (H&S) og Anniken Norstrøm (Grøteig). (Foto: Jobbute.no)
Ønsker du å motta nyheter fra NAML-nytt, og få varsel når vi publiserer nye saker? Meld deg på her!